Tuesday, July 3, 2012

summer in seoul - day 2

DAY 1

assalamualaikum,

let's get the story rolling!

siapa tengok Winter Sonata?!!! saya tak. sebenarnya memang tak rasa semangat sangat pun masa nak pergi Nami Island tu. tapi sebab semua orang kata kalau pergi korea memang wajib pergi sana. maka saya pun pergi lah. rupanya memanggggg rugi kalau tak pergi. subhanallah cantiknya pemandangan dia. mungkin lagi cantik kalau pergi time winter. sebab nama pun winter sonata kan? mungkin time tu akan ada Bae Yong Joon.

from seoul how to get there???

from the link i gave, ada dua cara. satu by metro and satu lagi daripada pagoda tu. well i tried yang pagoda tu and totally sesat and pakcik-pakcik kat situ cakap there's no way to get there from the pagoda. i was like "NOOOOOOOO!!!" and then pakcik tu bagi direction guna metro subway line.


i have no problem reading hangul but you should see this ahjussi's handwriting!!! mencabar gila!! but thank you ahjussi! you saved our day!

amik train line 1 ke Cheongyanghi (under). cari exit untuk ke gyongchun railway (itx). akan jalan panjang gila dari subway tu. nanti akan macam masuk dalam satu building yang lain. building ni macam baru sikit. nanti boleh nampak Lotte, krispy kreme doughnuts tu. nanti akan ada ticket machine. kat situ beli tiket untuk ke Gapyeong. pastu nanti jumpa escalator panjang. naik escalator tu and tunggu kat platform dia. cari je gapyeong. akan ada dua platform. amik platform yang tepi sekali. tunggu train dia agak lama. then nak ke sana pun lama. rasanya lebih dari 30 minit.




macam ni la rupa train dia. seat dia power! boleh ubah hadap depan atau belakang


platform dia yang menghadap dinding tu

dalam train tu ada vending machine ni. tapi rasanya tak payahlah beli sebab diragui kehalalannya.

kalau jumpa budak ni tolong kirim salam. cakap kat dia ingat tak akak pakai tudung leopard yang sakit gigi tu? she offers me her choc but i said i sakit gigi sebab tak tahu choc dia halal ke tak. tapi tengok macam sedap je :(
Gapyeong ni station laaaaaast skali. bila dah sampai, terus keluar and cari teksi. nanti mesti ramai-ramai orang beratur tunggu teksi. makanya, pukul 7 pagi sila bertolak dari hotel untuk elak sesak. teksi dalam 5000won. depends la. tapi balik teksi tu charge 3000won je =..=. cakap kat teksi tu nak pergi nami. nanti dia akan bawak pergi jetty. kat situ akan nampak bungee jumping, nampak kedai-kedai, and ada kaunter. kalau nak bungee jumping, sila pakai seluar. haritu i pakai palazzo yang kembang gila while my aunt and my sister pakai dress and skirt =..=. pergi kat kaunter and beli tiket pergi balik. 8000won je. nanti naik jetty tu dan sampai lah ke NAMI ISLAND

gambar ni memang mintak caption "aku ada, kau ada??"



UNICEF charity train. 2,000won and dapat pusing satu island. huhu. hello handsome uncle at the back

halal restaurant. 

nasi goncang with kimchi pancake :D



another halal cafe. dalam ni ada musolla :)

nak solat dalam ni pun boleh.

kalau time winter, boleh hidupkan api kat sini


a place to spend the night. and tolongla main benda ni. dalam RM30 untuk sejam tapi akan rasa macam dunia ini ente yang punya. takkan lenguh kaki untuk pusing satu island. and you just can't help but to feel swag.

jealous tak wahai peminat Winter winter sonata sekalian?

an indie band was performing. they were awesome!!! but dunno what's their name

lepas habis melawat nami, kami terus naik feri, teksi dan train pulang. and where did we go? MYEONGDONG!!!!! prepare your money cuz your pockets gonna get burn! 

how to get there:
metro subway, turun kat myeongdong station (line 4) exit 5 or 6 or 7. and boom! there you go. 

 6 (yuk) chul ib gu 
exit (six) 6

is that guy in the green tshirt is checkin me out? LOL! with hello kitty glasess, hijab and acting like a total freak, which korean wouldn't?


 ddeokbokki!!! meleleh air liur tengok


ehhh! apa dalam vending machine tu? stokin!!

tak banyak gambar di myeongdong sebab tak sempat dan tak terfikir nak ambil gambar. shoppingnya buat anda meleleh-leleh! but it's not that cheap just to remind you. just that some of the items might be super expensive once it reach KL.

and that's how we spent day 2. zzzzzzzzzzzzz.

ouh an announcement. to those of you who might have not heard of this, dengan nama Allah yang maha pengasih lagi maha penyayang, Cala Qisya will be opening their boutique this Sunday in shaa Allah. all of you pretty people are invited. do come and bring along your loved ones. the raya collection will be available during that day. and akan ada mini fashion show in shaa Allah, make over and some contests. so jangan ragu-ragu lagi dan silalah datang. 



Until the next update. tata! 

next entry:

Day 3
hello kitty cafe
itaewon islamic street
namsan  tower


12 comments:

ceruleanme-nia said...

best nya Farahh.. nak pegi jugak nanti. hehe..

ceruleanme-nia said...

bestnya farahh.. nk pegi jugak nanti, tp lepas i tahu baca hangul. haha

Rara Nasiha said...

wahhh, best gilakkk. nak souvenir plsss :)

dotszy said...

ada orang tahu tak kalau kak farah dah post tutorial hijab dia? cantik lah :D

AyesyaAhmad said...

entri ni membuatkan kita berkobar2 nak pegi korea nanti.ehehe.btw farah.kaca mata awak menambat hati saya lah.

p/s: x sabar nak pegi butik calaqisya ahad ni.see ya! =)

Weirdo said...

bestnyaaa , nak pergi korea jugak !

cik kuning said...

sonoknyer smpai amek gambo langkah besau pown buleh..hahaha..

adham ismail said...

wah..besnyer dpt g korea.so lucky!

nurdani said...

sekilas pandang, muka farah ni macam mary kate olsen + ashley olsen

Anonymous said...

pergi x yesung whystyle or cafe dia? mcmana nk yakinkan mak yg kita nk sgtttttt pi korea dan tahu jalan2 kt sana ye? heheehee

FatihahRadzi said...

dekat mana farah belajar hangul ? o_o

eda shuid said...

mmg best,,tang idupkan api tue xboleh blah,,hahahahahahahahahahahahahah